Soda oczyszczona zastosowanie

Soda oczyszczona zastosowanie

Soda oczyszczona i jej możliwości:

Sodę oczyszczoną znamy najczęściej w postaci białego proszku, bo właśnie taką ma ona w temperaturze pokojowej. Można rozpuścić ją w wodzie w temperaturze 20 stopni C a jej rozkład następuje w temperaturze przekraczającej 60 stopni C. Znana jest nam najczęściej jako produkt spożywczy, jednak ma ona szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni.

Soda oczyszczona a pranie

Soda oczyszczona radzi sobie doskonale z zabrudzoną odzieżą. Wystarczy wsypać do miski z ciepłą wodą 5 łyżek sody, wymieszać, aby się rozpuściła a następnie namoczyć na pół godziny ubranie. Po tym czasie wygnieść je, dobrze wypłukać i powiesić na sznurek do wyschnięcia.
Można ją również dodać do prania z proszkiem, wówczas usunie kamień a także wybieli ubranie.
Zalecana proporcja – 1 łyżeczka na pranie.

Soda oczyszczona a pomoc domowa

Soda oczyszczona doskonale eliminuje przykre zapachy, dlatego można nią posypać wkładkę buta i pozostawić na całą noc czy zlikwidować zapach z termosu, garnka po przypalonym mleku lub popielniczki. Naczynie należy przepłukać gorącą wodą dodając do niej 2-3 łyżeczki sody. Roztwór ten eliminuje również zapach cebuli czy ryb.
Wiele pań kupuje pochłaniacze zapachów do lodówek, tymczasem wystarczy wysypać na talerzyk opakowanie sody i wstawić go do lodówki. Zapach zostanie zneutralizowany. W przypadku silnego zapachu unoszącego się we wnętrzu urządzenia, czynność tę należy powtórzyć z użyciem nowego opakowania. Zużytą sodę można wsypać do zlewu, gdzie zlikwiduje przykry zapach dobiegający z rur.
Chcąc odetkać zlew należy wsypać do odpływu szklankę sody i zalać ją szklanką podgrzanego octu.
Sodą oczyszczoną można też odświeżyć ściereczki, które wykorzystujemy do sprzątania domu. Należy je zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie z dodatkiem sody (proporcja 4 łyżeczki sody na litr wody)oraz płynu do naczyń. Po wyschnięciu odzyskają swój ładny wygląd.

Soda oczyszczona a tłuszcz

Przypalony tłuszcz nie jest łatwy do usunięcia. Dla wielu pań domu nie stanowi on problemu, bowiem wiedzieć należy, że soda oczyszczona doskonale radzi sobie i z tłuszczem. Wystarczy użyć wilgotnej ściereczki nasączonej roztworem z sodą a tłuszcz z kuchenki gazowej, mikrofalowej i innych powierzchni (na przykład z przypalonych garnków) zniknie.
Dodatkowo kuchenkę mikrofalową można umyć po wstawieniu do niej na 2-3 minuty naczynia z wodą i sodą ( na szklankę wody 2 płaskie łyżki sody). Po wyjęciu naczynia, kuchenkę należy wytrzeć suchą ściereczką.

Soda oczyszczona a czyszczenie

Sodą oczyszczoną można też czyścić srebro oraz monety.
Aby przywrócić blask naszej biżuterii należy dno plastikowej miski wyłożyć folią aluminiową, następnie wlać gorącą wodę z łyżką sody i soli i zanurzyć srebro. W krótkim czasie biżuteria staje się jasna.
Czyszcząc monety należy je zmoczyć, następnie posypać sodą a po chwili przepłukać wodą i osuszyć.
Soda oczyszczona usuwa również naloty z kamienia, które często pojawiają się na podstawkach doniczek.

Soda oczyszczona a uroda i wdzięk

Soda wykazuje właściwości zmiękczające, toteż można ją dodawać do prania a także do kąpieli. Zalecana dawka: 50-100 g.

Soda oczyszczona przynosi ulgę zmęczonym stopom, można ją dodać do leczniczej kąpiel (3 łyżeczki sody na 10 litrów wody).

Soda wykazuje właściwości wybielające, dlatego może być dodawana na szczoteczkę do zębów podczas ich mycia.

Soda to specyfik, który można tez wykorzystać po ugryzieniu przez owada. Należy wówczas wykonać papkę i przyłożyć na obolałą część ciała.

Soda a trądzik

Soda oczyszczona zwalcza zaskórniki. W tym celu należy zmieszać taką samą ilość wody z sodą do uzyskania papki. Mieszankę tę nałożyć na skórę, pozostawić na 3-5 minut, po czym dokładnie spłukać skórę.
Innym sposobem jest zmieszanie sody z drożdżami kuchennymi celem wykonania maseczki zwalczającej trądzik. 1 łyżeczkę drożdży należy zmieszać z łyżką sody i łyżką przegotowanej wody. Połączyć ze sobą składniki, nałożyć na skórę, pozostawić na 15 minut, następnie obficie zmyć wodą i osuszyć skórę.

Soda oczyszczona w kuchni

Soda wykazuje właściwości spulchniające, dlatego stosowana jest zamiennie z proszkiem do pieczenia.

Dzięki dodaniu jej do zielonych warzyw, np. szpinaku, kapusty czy fasolki szparagowej, utrzymany zostaje ich kolor. Dodając ją do gotowania warzyw (1 łyżeczka na 1 litr wody) zachowujemy cenne witaminy, zmniejszamy wydzielanie brzydkich zapachów oraz przyspieszamy ic gotowanie się.

Podczas ubijania białek można wsypać szczyptę sody, wówczas piana ubije się szybciej i będzie bardziej puszysta.

W przypadku kwaśnych owoców (czarna porzeczka, śliwka, rabarbar) można złagodzić ich smak dodając do owoców odrobinkę sody.
Do mycia owoców roztwór wody z sodą jest znacznie lepszy, aniżeli sama woda.

www.penisa.pl www.leczenie-grzybicy.pl www.candida-albicans.org