Masło orzechowe

Masło orzechowe

Dlaczego nie? Jedna z ulubionych przekąsek amerykańskich dzieci, masło orzechowe może pochwalić się nie tylko wyjątkowym smakiem i konsystencją, ale i cennymi właściwości, które dobrze poznać, zanim powiesz- sorry, za dużo kalorii.

Masło orzechowe  zawiera tłuszcze nasycone, ale i dużą ilość zdrowych tłuszczów. Obniża poziomu ogólnego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, automatycznie zmniejsza się tym samym ryzyko chorób układu krążenia. Witamina E z łyżeczki masła orzechowego chroni serce,  pomaga regulować poziom cholesterolu LDL, jest doskonałym źródłem żelaza, które poprawia krążenie, a także magnezu, potasu wapnia i miedzi.

Opóźnia procesy starzenia się skóry, posiada potężne właściwości antyoksydacyjne!

Zapewnia doskonałą ochronę przed bakteriami i wirusami, zmniejsza stany zapalne oraz ryzyko wystąpienia chorób serca czy choroby Alzheimera. Masło orzechowe jest również idealne dla mięśni; 1 łyżka to około 3 g białka – niezbędnego do regeneracji mięśni, zwłaszcza jeśli połączysz w śniadaniu 2-3 łyżki ze szklanką mleka, aby doładować zestaw aminokwasów, niezbędnych dla silnych mięśni. Masło orzechowe to bez wątpienia doskonała przekąska!

www.penisa.pl www.leczenie-grzybicy.pl www.candida-albicans.org